MENYERIKAN KEHIDUPAN DENGAN MEWARNAI IMAN

Bukan warna jadi pertikaian, bukan petikaian jadi kegelapan, bukan kegelapan yg menjadi corak, bukan corak yg mengambarkan situasi, Bukan situasi yg menghidupkan suasana, Bukan suasana yg menceritakan, Bukan cerita yang di kisahkan, bukan kisah yg menjadi ukuran, Bukan ukuran yg menjadi kehebatan, Bukan kehebatan menunjukkan kemenangan, Bukan kemenanagan yg hendak di capai, bukan Capaian yg di utamakan, tp usaha yang di jalankan walaupun sedikit namun ia berterusan utk menyampaikan kepada Semua

...

Selamat Datang ke Blog Serangga Hijau

Monday, March 22, 2010

SEKIRANYA ITULAH TAKDIR UNTUKKU

Posted by MFS_8812


Ketar-ketar jari jemari menaip keybord di laptop ini apabila sudah lama tidak menaipa ,menulis dan meng”update” blog yg merupakan sebahagian dari diri. Blog ini sudah tidak di update sudah lama kerana terlalu banyak kerja untuk di buat dan dirancang demi kebahagian orang lain utk mengecapi makna kehidupan sebenar sbg hamba. InsyaAllah orang lain di dahulukan, kebahagiaan di utamakan.

Takdir, sudah menjadi lumrah manusia di tentukan takdir sejak sebelum di tuipkan roh kedalam jasad di tentukan rezeki, pasangan , dan kematian yang manusia tidak mengetahui tenteng rancangan yg ALLAH aturkan semata-mata ingin melihat manusia menjalani dengan penuh kesabaran. ALLAH merancang sehalus-halusnya jalanan hidup manusia agar dapat melihat hambaNya itu, adakah mampu menjalani tribulasi kehidupan yg tidak di ketahui, walaubagaimanapun hambanya hendaklah sentiasa bersedia dengan semua itu.

Rezeki, itulah perkara yg tidak dapat di ketahui oleh manusia dan hanya mampu yg di lalukan oleh manusia hanyalah mencari rezeki dan yg di tentukan hanya Allah. Manusia zaman kini banyak mencari rezeki yg jauh dari landasan yang sebenar spt sanggup menipu dan menghalalkan rasuah dari pemimpin atasan yg bermatlamat yg menghalalkan cara. Begitulah manusia yg hanya bertunjagkan akal semata-mata utk merebut kekayaan dunia yg tidak pernah cukup dalam kehidupan sementara.

Pasangan, Pasangan dalam hidup rupanya di tentukan oleh ALLAH sejak dari roh lagi.

Melengkapi kepada sesebuah kehidupan ialah ikatan perkahiwinan. Rupanaya perkahwinan di rancang oleh ALLAH, tidak kiralah pasangan kita dari bangku sekolah ke?, kawan sekuliah ke?, Musuh kita, Teman sepejabat ataupun bos kita , itulah rancangan ALLAH. Membina Bait Muslim merupakan menunaikan separuh dari tutntan dan kehendak agama. Bagi pendapat penulis Membina Bait Muslim haruslah di percepatakan agar dapat menjaga kehormatan diri. Membina bait muslim yg berteraskan agama dapat melahirkan zuriat yg soleh dan solehah dari baka ibu dan ayah yg sudah memahami amanah dan tujuan hidup. Bagi pandapat penulis, kahwin muda adalah perkara terbaik utk mendapat zuriat yg sempurna, mengikut kajian kahwin dalam lingkugan 30tahun ke atas, kebarangkalian melahirkan anak istimewa ( Sindrom Down ) adalah besar kerana baka yg di simpan terlalu lama oleh si perempuan. Jesturu itu saranan penulis agar mereke yg ingin kahwin agar berkahwin sebelum umur 26tahun utk melahirkan zuriat yg sempurna dan memperbanyakan umat nabi Muhammad S.A.W.

Kematian… Kematian itulah kepastian yg di tempuh tidak di ketahui bila. Bila-bila masa sahaja kita boleh mati dalam keadaan redha dan tidak diredhai wanauzubillah.. Teringat penulis tentang lagu mirwana tajuknya andainya aku pergi dulu, cukup menarik dan meruntun jiwa dengan pemergian diri ini apabila di takdirkan pergi, adakah cukup amalanku menuju syurga. Andai ku pergi tinggal mu sendiri. Itulah lirik yg paling sebak di dengar apabila meninggalkan shbat sendirian. ”Usah kau sedih” itulah boleh di katakan. Meninggalkan amanah yg penting sebagai Anak, Abang , Suami, pekerja dan Hamba Allah, apabila roh di tarik oleh malaikat tidak kurang sesaatpun waktu yg ditetapkan oleh ALLAH dari alam Roh lagi. Itulah ketentuan ALLAH bila masa sahaja kita boleh pergi. Di takdirkan mati bila-bila sahaja waktu tidur, waktu makan, waktu berkuliah dan waktu memandu kereta 180 km/j itulah takdir yg di tentukan yg manusi tidak tahu bila dan waktunya ”Doakan ku sejahtera di Sisinya” itulah ungkapan terakhir sekiranya penulis ini pergi meninggalkan segala amanah yg di beri sementara oleh ALLAH agar dapat di tunaikan dengan baik. Andai diri ku pergi, tinggalkan mu(semua) sendiri, jangan kau sedih,usah tangisi itulah dugaan dari ilahi, sbb telah tertulis takdir utkku dan doakan ku sejahtera di sisiNya , bersaksi diriku tiada lain hanya kau satu memeliki cintaKu satu segalanya ku serah segala kepadaMu, perjanjian yg maha Agung. Sekadar bermuhasabah
Nasyid Fm

.


I made this widget at MyFlashFetish.com.