MENYERIKAN KEHIDUPAN DENGAN MEWARNAI IMAN

Bukan warna jadi pertikaian, bukan petikaian jadi kegelapan, bukan kegelapan yg menjadi corak, bukan corak yg mengambarkan situasi, Bukan situasi yg menghidupkan suasana, Bukan suasana yg menceritakan, Bukan cerita yang di kisahkan, bukan kisah yg menjadi ukuran, Bukan ukuran yg menjadi kehebatan, Bukan kehebatan menunjukkan kemenangan, Bukan kemenanagan yg hendak di capai, bukan Capaian yg di utamakan, tp usaha yang di jalankan walaupun sedikit namun ia berterusan utk menyampaikan kepada Semua

...

Selamat Datang ke Blog Serangga Hijau

Tuesday, July 31, 2012

Seandainya Ia Terakhir buatku.

Posted by MFS_8812


Ramadhan Kedatanganmu dinanti, Pemergianmu ditangisi.

Sedar atau tidak ramadhan sekarang ini sudah sampai ke fasa kedua dengan terasa didalam hati apalah sangat amalan pada fasa ke pertama yang acap kali alpa dengan keadaan sekeliling sehinggakan memalingkan ku kepada kelalaian kepada Allah. Rasa ingin sekali menggapai ramadhan kali ini dengan lebih bermakna dan lebih dalam lagi tunduk dan menghayati kasih sayang Allah kepada hambaNya. Menyemai kasih sayang dengan sentiasa mengigati Allah setiap masa dengan merindu setiap apa yang dibalas olehNya kepada hamba ini, Seperti terasa tidak cukup untuk menyatakan waktu bermujahadah pada  ramadhan ini.

Kepuasan dalam beribadah sememangnya tidak pernah cukup mengigatkan bagaimana Saidina Rasulullah S.A.W acap kali beribadah kepada ALLAH walaupun sudah dijamin masuk Syurga. Begitulah dalamnya cinta Nabi yang perlu dijadikan Motivasi agar sentiasa beringat dengan kedaifan diri kita yang tidak tahu kemana arah dan tujuan di alam baqa' nanti. Kecintaan yang paling tinggi sehiggakan taraf kekasih ini memberikan kenikmatan dalam beribadah semata-mata kerana Allah dan bukan mahukan balasanya.

Teringat sirah Rabiatul Adawiyah yang merupakan seorang wanita sufi yang tidak berkahwin semata-mata ingin beribadah kepada Allah sehinggakan meletakkan kenikmatan beribadah menutup segala fitrah manusia. Ada pun kita ini, hanyalah manusia yang sentiasa ada fitrah dengan keadaan sentiasa lupa dalam melaksanakan tanggungjawab kepada Allah.

Jika rasakan ramadhan kali ini, adalah terakhir bagi kita , maka kita akan menghayati keberkatan yang ada.
Jika rasakan ramadhan kali ini, terakhir utk kita, maka setiap masa kita akan cuba untuk mengigati ALLAH
Jika rasakan ramadhan kali ini terakhir, maka setiap detik kita cuba perbanyakkan amalan..

SEMOGA RAMADHAN KALI INI PENUH MAKNA


Nasyid Fm

.


I made this widget at MyFlashFetish.com.