MENYERIKAN KEHIDUPAN DENGAN MEWARNAI IMAN

Bukan warna jadi pertikaian, bukan petikaian jadi kegelapan, bukan kegelapan yg menjadi corak, bukan corak yg mengambarkan situasi, Bukan situasi yg menghidupkan suasana, Bukan suasana yg menceritakan, Bukan cerita yang di kisahkan, bukan kisah yg menjadi ukuran, Bukan ukuran yg menjadi kehebatan, Bukan kehebatan menunjukkan kemenangan, Bukan kemenanagan yg hendak di capai, bukan Capaian yg di utamakan, tp usaha yang di jalankan walaupun sedikit namun ia berterusan utk menyampaikan kepada Semua

...

Selamat Datang ke Blog Serangga Hijau

Tuesday, November 3, 2009

UKHWAH atau CINTA

Posted by MFS_8812

Terkebil-kebil mata ini menaip, perkataan di screen komputer dlm masa yg sama memikirkan isi untuk kali ini. Ukhwah, sebut saja bg muslim mesti semua tahu maksud perkataan tersebut. Di fikirkan balik betul memang manis ukhwah, sbb semua pernah mengalami. Bersama-sama berukhwah membetul dan melatih diri agar lebih baik, itu semua kemanisan bersama mengharungi, tahu kekuatan dan kelemahan itu semua ukhwah terjalin.Syg menyayangi satu sama lain, itu juga ukhwah kasih sayang sesama shbt.
Setiap dalam diri manusia ada perasaan dan keinginan. Tapi sejauh mana keinginan kita dapat di hasrati, adakah mahu mengikut nafsu atau mengikut iman. Ukhwah juga dapat melahirakan perasaan ingin mengetahui tentang seseorang itu apabila ukhwah mencapai ketahapnya yg sebenar. Ingin mengetahui segala apa yg di buat tiap masa, mengetahui tiap waktu agar dapat mengetahui apa yg di buatnya. Begitulah Ukhwah, jika dulunya kendur tali persaudaaraan tp kini kembali tegang dgn timbulnya rasa ukhwah sessama insan.
Cinta dlm erti kata lain memiliki, adalah kesinambungan drp ukhwah, tp dlm masa yang sama cinta akan membatasi ukhwah. Cinta itu lebih dalam dan boleh di ertikan sbg kehendak fitrah. Mana ada dalam diri manusia, manusia yg tidak inginkan cinta, cinta itu indah sekiranya bertepatan dengan hukum hakamnya. Sbagai contoh cinta sbelum kawin atau Cinta Selepas Kahwin yg mana paling manis?
Begitulah manusia ia tidak dapt lari dr kemahuan diri, kerana manusia ini lemah dan perlu kebergantungan sesama lain. Kadang2 dlm buat kerja-kerja islam timbul perasaan nk mencari isteri (solehah) sbg kwn dunia/akhirat. Dalam bersama berjuang timbul cinta kepada sesorang. Tiap kali berdakwah pasti ada suntikan sbg mangkin utk lebih daripada yg lain. Dalam soal ini mcm2 boleh jadi. Niat la berbeza sbb ingin menunjuk atau mendapat perhatian si dia. Ingin menojolkan diri dlm keadaan terpaksa utk dpt dilihat gah. Mengunakan Ukhwah sebagai penarik diri dan cara yg lebih baik. Ikhlas kerana muslimat, bukan kerana Allah. Buat kerja islam kerana si dia ada.
Ini semua adalah masalah pd hati kita sendiri merungkaikanya, Kita bnyk bersemangakt kerana adanya muslimat, sama juga kita bersemangat kerana adanya muslimin. Tidak mustahil mcm-mcm boleh berlaku. Niat dan perasaan kita di mainkan oelh syaitan dlm membuat kerja-kerja islam. Pada mulanya berUKHWAH dan seterusnya dah dpt no. tel BerCIntA, sambil menyelam minum air. Istilah Ukhwah ini kdg2 mcm2 ertinya sehinggakah satu platform utk berjumpa dan bersama pun dikatakah ukhwah.
Ukhwah itu lebih jelas di katakan di sini hanya sesama jenis. Cinta dalam diri itu memang satu mangkin dalam diri, cuma kita perlu tahu bagaimana hendak menggunakan mangkin tersebut dengan cara yg betul. Bukanya bermsj tiap2 masa hanya membincangkan pekara remeh dan dibualkanya panjang spti cuba mengayat sesorang. Iktilat juga mesti di ambil berat dlm kehidupan.Maafla sekiranya membuat pembaca terasa, sbb hanya menegur dlm penulisan merupakan dakwah palin mudah. Di harap semua pekerjaan kita itu ikhas kerana ALLAH. Jadikan Ukhwah itu sebahgian drpd cinta yg hakiki

Nasyid Fm

.


I made this widget at MyFlashFetish.com.