MENYERIKAN KEHIDUPAN DENGAN MEWARNAI IMAN

Bukan warna jadi pertikaian, bukan petikaian jadi kegelapan, bukan kegelapan yg menjadi corak, bukan corak yg mengambarkan situasi, Bukan situasi yg menghidupkan suasana, Bukan suasana yg menceritakan, Bukan cerita yang di kisahkan, bukan kisah yg menjadi ukuran, Bukan ukuran yg menjadi kehebatan, Bukan kehebatan menunjukkan kemenangan, Bukan kemenanagan yg hendak di capai, bukan Capaian yg di utamakan, tp usaha yang di jalankan walaupun sedikit namun ia berterusan utk menyampaikan kepada Semua

...

Selamat Datang ke Blog Serangga Hijau

Saturday, July 16, 2011

Keruh di tinggalkan Jernih di ambil

Posted by MFS_8812

Rasaya sudah lama tidak mengemaskinian blog yg sudah lama terpinggir dan kali ini rasa terpanggil utk menulis satu perkongsia artikel mengenai Keruh yg di tinggalkan di gantikan dengan jernih. Sudah menjadi resam manusia bahawa manusia mempunyai pelbagai sifat dan perangai yg pada suatu masa , perangai tersebut akan berubah. Allah mencampakkan hidayah ke atas umatnya yg mahu berubah apatah lagi hati masih lagi hidup dari penyesalan melakukan maksiat. Namun adakah kita sedar pekara ini sentiasa menghampiri diri kita agar berubah.

Perubahan yg di lakukan oleh kita adalah sunnahtullah yg wajib di lakukan oleh setiap manusia. Bersempena Nisfu Syaaban ini, buku amalan/ catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya’aban bermula pada 14 hb sya’aban sebaik sahaja masuk maghrib. Jadi inilah satu perubahan yg Wajib di lakukan kepada manusia.... Dari Pekara buruk kepada pekara baik..... Buku amalan baru sudah ada pada kita dan amalan lama sudah di angkat... hanya Allah mengetahu sama ada Mizan kita berat ke arah mana.

Jadilah manusia yang merancang dan bukan manusia yang gagal merancang kerana manusia yg gagal merancang sebenarnya manusia merancang utk gagal. Perancangan yang kita buat mestilah teliti agar kita tidak lari dari landasan yg serong... berfikir dalam mengundi pilihan raya juga satu perancangan yg terbaik agar memilih pemimpin yg terbaik pada jagkamasa tertentu agar pentadbiran juga terbaik.. jadi apa-apa pun kita mestilah melihat masa hadapan terlebih dahulu agar pemikiran kita jadi lebih kedepan.

Perubahan dalam setiap diri adalah di tuntuk agar sentiasa berubah kepada yg terbaik utk menjadikan diri kita terbaik di Kacamata ALLAH S.W.T.... perubahan yg terbaik adalah perubahan yg istiqamah dalam seharian kerana ada kemampuan perubahan di situ di lakukan dengan berterusan. Jadikan hari ini adalah lebih baik dari Semalam..


Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Nasyid Fm

.


I made this widget at MyFlashFetish.com.