MENYERIKAN KEHIDUPAN DENGAN MEWARNAI IMAN

Bukan warna jadi pertikaian, bukan petikaian jadi kegelapan, bukan kegelapan yg menjadi corak, bukan corak yg mengambarkan situasi, Bukan situasi yg menghidupkan suasana, Bukan suasana yg menceritakan, Bukan cerita yang di kisahkan, bukan kisah yg menjadi ukuran, Bukan ukuran yg menjadi kehebatan, Bukan kehebatan menunjukkan kemenangan, Bukan kemenanagan yg hendak di capai, bukan Capaian yg di utamakan, tp usaha yang di jalankan walaupun sedikit namun ia berterusan utk menyampaikan kepada Semua

...

Selamat Datang ke Blog Serangga Hijau

Monday, June 28, 2010

Suntikan dari pejuang terdahulu

Posted by MFS_8812


"40 ulamak muda masuk umno, dan ulamak yg masuk tersebut tak di kenali langsung" kata seorang ustz kepada pendengar. "ulamak muda tu mcm kamu, pakai baju putih berkopiah" menujukkan kepada sorang sahabat ku di hadapan ku..
semua tergelak, suasana gamit meriuhkan suasana.
Usai ceramah ustz tersebut pergi menjamu selera di sekitar markas.
langkahku terus menuju ke tempat ust itu pergi,
ust atau juga lebih mesra di panggil pak ngah memang antara penceramah yg selalu sibuk dalam menyampaikan di seluruh ceruk-ceruk masjid yg ingin kefahaman islam yg sebenar.
Nasi goreng dengan keropok gentel aku ambil dengan shbt-shbt utk mengisi sedikit ruang didalam perut utk bersiap aktiviti gerak gempur pemuda.
habis menjamah sedikit, cerita dari pak ngah bermula dengan sedikit suntikan semangat darinya.
Teringat pula ketika ceramah pak ngah tentang kalimah "tiada tuhan selain Allah" yg di sebutkan mengenai kefahaman tentang maksud sebenar kalimah tersebut. Kalimah tersebut mampu di lafazkan dalam diri mereka yg berjuang tapi kadang-kala goyah dengan mereka- mereka yg menguasai kerajaan. Takut dalam menyuarakan ilmu yg ada, dan hanya yakin hnya mereka yg kuat dan menguasai dapat mempengaruhi.
"Ramai yg faham islam tapi bila bercakap mengenai islam punyalah berahsia, menyimpan dengan ilmu yg ada, makanlah wang gaji seperti memakan bara api neraka dan di beri kepada keluarga", bentas kata pak ngah. Jadi tercetus satu kefahaman yg dapat mengubah persepeksi mereka yg masuk ke dalam lembah yg sudah gelap. Takut mengatakan benar dan hanya berselidung islam dan tidak mampu utk membuat perubahan dalam menyampaikan. Maknaynya betul kalimah lailahailaallah itu dapat membuktikan ,adakah kita hanya melafaskan dan takut utk praktikal.
" Pemuda sekarang usah takut la , sbb golongan dulu lagi perit nak membela islam sehinggakan di buang daerah utk menegakkan yg benar. orag pas tak pernah miskin dengan wang kerana bila yakin dengan Allah bermakna kita yakin kalimah Lailahailaallah itu terserap dalam hati spt mereka terdahulu dan kita ni hnya penyambung mata rantai dan bukan penghujunya" kata pak ngah lagi.
Pak ngah terus menceritakan tentang pemuda yg sedap bacaan Al-qurannya, suatu hari di pinang oleh ayah seorang perempuan dan di nikahi tanpa sedikit pun modal. "Yakinla dengan janji Allah" katanya lagi.
" DI ibaratkan bidadari syurga meminag kamu spt di palestin" kata seorg abag dari temerloh.
Sedikt demi sedikit menyedarkan kami utk terus berjuang , walaupun pada kami dasarnya msih belum ada kerja yg tetap lagi. Tapi insyaAllah satu suntikan semangat kepada kami utk memuhasabah kepada kami. Inilah namanya ilmu tanpa sedar yg dapat mengubah sedikit paradigma pemuda di samping beri suntikan agar lebih bermakna utk mengecapi perjuagan cemerlang..biarlah kita tahu dengan apa yg kita buat demi dalam satu parti hnya redha Allah yg mahu kita dapatkan...bnyak lagi nak cerita


Nasyid Fm

.


I made this widget at MyFlashFetish.com.