MENYERIKAN KEHIDUPAN DENGAN MEWARNAI IMAN

Bukan warna jadi pertikaian, bukan petikaian jadi kegelapan, bukan kegelapan yg menjadi corak, bukan corak yg mengambarkan situasi, Bukan situasi yg menghidupkan suasana, Bukan suasana yg menceritakan, Bukan cerita yang di kisahkan, bukan kisah yg menjadi ukuran, Bukan ukuran yg menjadi kehebatan, Bukan kehebatan menunjukkan kemenangan, Bukan kemenanagan yg hendak di capai, bukan Capaian yg di utamakan, tp usaha yang di jalankan walaupun sedikit namun ia berterusan utk menyampaikan kepada Semua

...

Selamat Datang ke Blog Serangga Hijau

Tuesday, July 31, 2012

Seandainya Ia Terakhir buatku.

Posted by MFS_8812


Ramadhan Kedatanganmu dinanti, Pemergianmu ditangisi.

Sedar atau tidak ramadhan sekarang ini sudah sampai ke fasa kedua dengan terasa didalam hati apalah sangat amalan pada fasa ke pertama yang acap kali alpa dengan keadaan sekeliling sehinggakan memalingkan ku kepada kelalaian kepada Allah. Rasa ingin sekali menggapai ramadhan kali ini dengan lebih bermakna dan lebih dalam lagi tunduk dan menghayati kasih sayang Allah kepada hambaNya. Menyemai kasih sayang dengan sentiasa mengigati Allah setiap masa dengan merindu setiap apa yang dibalas olehNya kepada hamba ini, Seperti terasa tidak cukup untuk menyatakan waktu bermujahadah pada  ramadhan ini.

Kepuasan dalam beribadah sememangnya tidak pernah cukup mengigatkan bagaimana Saidina Rasulullah S.A.W acap kali beribadah kepada ALLAH walaupun sudah dijamin masuk Syurga. Begitulah dalamnya cinta Nabi yang perlu dijadikan Motivasi agar sentiasa beringat dengan kedaifan diri kita yang tidak tahu kemana arah dan tujuan di alam baqa' nanti. Kecintaan yang paling tinggi sehiggakan taraf kekasih ini memberikan kenikmatan dalam beribadah semata-mata kerana Allah dan bukan mahukan balasanya.

Teringat sirah Rabiatul Adawiyah yang merupakan seorang wanita sufi yang tidak berkahwin semata-mata ingin beribadah kepada Allah sehinggakan meletakkan kenikmatan beribadah menutup segala fitrah manusia. Ada pun kita ini, hanyalah manusia yang sentiasa ada fitrah dengan keadaan sentiasa lupa dalam melaksanakan tanggungjawab kepada Allah.

Jika rasakan ramadhan kali ini, adalah terakhir bagi kita , maka kita akan menghayati keberkatan yang ada.
Jika rasakan ramadhan kali ini, terakhir utk kita, maka setiap masa kita akan cuba untuk mengigati ALLAH
Jika rasakan ramadhan kali ini terakhir, maka setiap detik kita cuba perbanyakkan amalan..

SEMOGA RAMADHAN KALI INI PENUH MAKNA


Tuesday, July 3, 2012

Pemergian satu kehilangan..

Posted by MFS_8812
Ust. Fitry Bin Kassa dan Uwais Al-Qarni (anaknya) 

Kenangan bersama ust ini belum sudah cukup untuk 1 tahun setengah  mengenali beliau dalam bersama melayari ranjau dan pentarbiyahan dalam mendidik hati para pelajar Sekolah Tinggi Islam As Sofa. Namun apakan daya usahaku untuk menahan beliau bertukar ke medan yang lain. 1 tahun setengah pekenalan apakah daya ku hendak mengutip mutiara-mutiara kata dan ilmu yang masih terpendam dengan pentarbiyaah dari syeikh beliau iaitu HABIB UMAR..

Banyak kenangan dan ilmu yang dikongsi beliau dalam mendidik hati pelajar apatah lagi guru akademik yang mengajar. Seorang yang kuat dan tabah dalam menghadapi segala rintangan hidup dapat dilihat dari wajah seorang ust yg sentiasa mesra dengan guru-guru disini dan berhemah ketika betutur kata. Manis wajah dalam mendidik setiap kali hari sabtu dan ahad setiap pagi dengan menadah kitab "Bunyatul Musoli (SOLAT)" dan "Misbahul Munir" dan "Penawar bagi hati" bersama para pelajar amatlah seronok bagi diri ini mendidik sambil membimbing diri yang daif ini. 

Terasa amat daif akan diri ini dalam mengajar pelajar yang lebih mantap pemahaman dari kita ini, apakan daya tak akan mengalah dengan pelajar dengan mudah kerana ia satu tuntuan untuk bersama memperbaiki diri ini , dan mendalami ilmu kitab-kitab turas agar dapat bersama membimbing para pelajar dengan sentuhan kita sendiri.

Satu kehilangan yang tidak dapat dilupakan oleh para pelajar dan guru apabila bersama-sama menempuh ranjau dan duri dalam membentuk pentarbiyaah di samping ditarbiyah dengan tarbiyah ilmu.. Apakan daya jika itu diletakkan dalam perancangan ALLAH untuk menetapkan beliau ke medan yang lain apa daya ku untuk membenarkanya pergi. Pergimu satu kehilangan yang paling pedih dalam merencana aspek pentarbiyaah pelajar..

Pergi ke sekolah membawa bekal,
Bekal di Bawa bersama-sama,
Pergimu itu meniggalkan bekas,
Agar suatu hari nanti kita akan bersama-sama (di syurga)

Semoga dilimpahkan rezeki yang berkat dan rezeki yg melimpah luah serta kekal  dalam agenda perjuangan di arena luar dan seterusnya menjadi terkenal di arena dakwah. AMIN... jumpa di lain masa Ust Fitry.


Nasyid Fm

.


I made this widget at MyFlashFetish.com.