MENYERIKAN KEHIDUPAN DENGAN MEWARNAI IMAN

Bukan warna jadi pertikaian, bukan petikaian jadi kegelapan, bukan kegelapan yg menjadi corak, bukan corak yg mengambarkan situasi, Bukan situasi yg menghidupkan suasana, Bukan suasana yg menceritakan, Bukan cerita yang di kisahkan, bukan kisah yg menjadi ukuran, Bukan ukuran yg menjadi kehebatan, Bukan kehebatan menunjukkan kemenangan, Bukan kemenanagan yg hendak di capai, bukan Capaian yg di utamakan, tp usaha yang di jalankan walaupun sedikit namun ia berterusan utk menyampaikan kepada Semua

...

Selamat Datang ke Blog Serangga Hijau

Monday, February 20, 2012

jika bukan Mahluk yang Sayang kita... Allah segalanya

Posted by MFS_8812

Sebut sahaja solat sunat Istikharah, yang tergambar dalam minda kita ialah solat untuk memilih pasangan atau mencari jodoh. Itulah tanggapan umum mengenai solat sunat ini. Istikharah membawa maksud meminta Allah mengilhamkan sesuatu dalam membuat urusan. Istikarah merupakan senjata orang beriman menghadapi urusan agar dapat membuat pilihan yang tepat. Urusan iti tidak shj melibatkan pemilihan bakal pasangan tetapi turut merangkumi soal-soal berkaitan rumah, kenderaan , kerja dan sebagainya . Secara pokoknya ibadat ini memeohon petunjuk tentang pekara yg menimbulkan keraguan dalam membuat sesuatu penentuan atau pilihan.

Terfikir pula kali ini, ingin berbicara mengenai istikarah di sebabkan terasa ingin berkongsi sedikit apa yang difahami untuk mengeluarkan apa yang dirasai untuk dikongsi. Adakah dilema ataupun sekadar permainan perasaan dalam menentukan urusan hidup atau mati. Jika pasakan akidah dalam hati memberi satu kata putus yg menyatakan Allah sebaik-baik perancangan. Andai jika dilihat dari kita sejak dari kecil, percaturan hidup telah dibuat oleh MAHA PERANCANG.

Allah membuka jalan kepada hambanya untuk menentukan keputusan dariNya dengan memberi satu cara yg mudah agar mendapat petunjuk dariNya sendiri.Perancangan yg dirancang sejak dari kecil spt rezeki , mati dan jodoh jika di ketahui oleh manusia bermakna manusia tersebut sudah dapat apa yang dia hendakan semasa kecil. Tetapi Allah merancang yang terbaik untuk kita, Allah memberi kita Istikarah untuk mendapat dan diilhamkan sesuatu agar kembali kepada Allah bila beringat akan padaNYa..

Kesimpulanya, Allah sudah menetapkan hidup kita dengan perancangan yang terbaik utk diri setiap hambanya , cuma pada diri kita jika kita alpa dan lupa maka barulah hendak beristikrah dengan mengigati ALLAH. Allah merancang setiap apa yang dibuat.

Ya Allah jika ini perancangan dariMu untuku, Daku redha dengan KehendakMU.
dAku sedar apa yang dirancang oleh mu adalah terbaik untukku mengigatiMu.
jika bEnar tempat ini menjadi pilihan untukku , aku terima dengan kata Bumi ini ciptaanMu,
jika bEnar mAtiku diketahui olehMu, aku sedar siapalah daku dari kacamata PenciptaKu,
jika Benar rezeki ini diletakkan diriku, Aku sedar siapalah daku dalam mengemis tempatMu,
jika jodohku sudah diletakan olehMu, Aku sedar tiada makna akan pilihanku kerana jodohku jua dicipta olehMu... Ya Allah permudahkan urusanku agar sentiasa mengigatiMu..

Nasyid Fm

.


I made this widget at MyFlashFetish.com.