MENYERIKAN KEHIDUPAN DENGAN MEWARNAI IMAN

Bukan warna jadi pertikaian, bukan petikaian jadi kegelapan, bukan kegelapan yg menjadi corak, bukan corak yg mengambarkan situasi, Bukan situasi yg menghidupkan suasana, Bukan suasana yg menceritakan, Bukan cerita yang di kisahkan, bukan kisah yg menjadi ukuran, Bukan ukuran yg menjadi kehebatan, Bukan kehebatan menunjukkan kemenangan, Bukan kemenanagan yg hendak di capai, bukan Capaian yg di utamakan, tp usaha yang di jalankan walaupun sedikit namun ia berterusan utk menyampaikan kepada Semua

...

Selamat Datang ke Blog Serangga Hijau

Tuesday, August 31, 2010

Suatu Penghayatan Al-Quran.

Posted by MFS_8812

Gambar bersama Syeikh Muhammad Fuad Bin Kamaludin Al-Maliki

Akhirnya lepas sudah Ihtifal Takrim Huffaz Al-Quran 2010 di Sekolah Tinggi Islam As Sofa ini dengan meraikan para hafiz dan hafizah seluruh malaysia sudah cukup mantap sebuah NGO yg di kenali sebagai yayasan sofa negeri sembilan dengan kerjasama Skolah Tinggi Islam As Sofa dan Darul Quran wal Hadith ini menjalankan program yang sudah mencapai usia yang ke-3 tahun. Inilah salah satu pengalaman berharga yang tidak dapat di lupakan sepanjang menjalankan aktiviti yang meraikan huffaz yang berada di seluruh pelusuk malaysia yg berperanan sebagai pendakwah atau imam-imam istitusi dalam membentuk golongan yang inginkan ilmu agama.
Terdetik dalam hati juga apabila meraikan hafiz-hafizah bahawa kerdilnya diri ini bila di bandingkan dengan mereka dengan hafalan 30 juzuk Al-quran dalam ingatan sudah cukup membuktikan manusia (khalifah) sanggup bertahan dari gunung yg tidak sanggup di turunkan kepadanya. Inilah peranan manusia apatah lagi mereka golongan yang menghafaz Al-Quran, mereka inilah antara golongan istimewa yang sepatutnya di raikan kerana golongan inilah pembawa dakwah dari hafalan mereka utk turun berdepan dengan masyarakat.
Menjadi satu motivasi pada diri ini apabila, menjadi kayu ukur utk muhasabah pada diri ini apabila melihat mereka-mereka yang bergelar hafiz sememangnya jauh dari diri penulis yg merasakan mereka ini sepatutnya di letakkan di tempat yang tertinggi. Sekarang ini barulah di ketahui bahawa diri ini masih jauh lagi dalam berperanan memegang amanah Agama , yg merupakan sekecil-kecil peranan dari mereka yang bergelar hafiz dan hafizah.
Suatu muhasabah yg sempurna kepada diri penulis utk berfikir sejenak dengan tahap keimanan org biasa yang tidak mempunyai latar belakang agama yang sedalam-dalamnya tetapi mahu utk mendapat hanya sedikit keredhaan mendapat syurgaMu. Itulah harapan penulis yg hanya menjadi hamba biasa yg hanya mampu mengharap redhaNya berbanding mereka-mereka yang huffaz Al-quran yg di jamin oleh Allah.


Friday, August 27, 2010

PROGRAM KALI INI

Posted by MFS_8812


Terasa penat rasanya apabila menjadi AJK utk kali ini pada program Ihtifal Takrim Huffaz 2010 kali ini, namun itu hanya perasaan gundah untuk melunturkan harapan program yg dijangka grand ini. Inilah harapan semua sama ada cikgu atau murid-murid utk melihat aktiviti ini berjaya dengan terbaik. Program ini diadakn utk meraikan hufazz atau hafiz hafizah yg mghafal 30 juzuk alquran seluruh malaysia. program ini merupakan program bagi tahun yang ke-3 anjuran yayasan sofa untuk memberi perangsang kepada hafizah yg menyebarkan dakwah mengikut acuan Alquran kepada seluruh pendengarnya. Datanglah beramai-rami utk di raikan kepada semua

Friday, August 6, 2010

Kembali Muhasabah

Posted by MFS_8812

Sudah lama rasanya tidak menaip dan memperbahrui blog yg sering di tinggalkan maklumlah berada dalam tempat terpencil dan terpaksa utk ke Bandar utk melayari laman sesawang blog utk menghembus luahan atau sedikit perkongsian pengalaman di alam maya. Kadang kala terketar jari jemari menaip papan kekunci kerana sudah lama meninggalkan kerja mahupun esaiment yg di bekalkan oleh pensyarah , namun itu pengalaman sebagai manusia utk belajar kepada semua yg di ertikan makna kehidupan dan ini adalah SUNATULLAH kepada semua mahluk ciptaan Allah utk memberi pengajaran secara tidak langsung kepada manusia yg berjuang pada segenap sudut.

Hidup kembali berubah dan beralih arah pada dulunya sorang tecnican dan pembantu (PA) tapi kini berubah dan hanya masa yang di tentukan oleh Allah utk bertukar frofession sebagai Guru di sebuah tempat yg cukup ramai yang meminati majlis ilmunya. Pekara ini di hadiahkan sekaligus kepada hambaNya yang inginkan perubahan dalam mendidik hati dan sekaligus mencoret kisah di tempat baru yang mungkin suatu hari nanti hanya sebentar dan mungkin seumur hidup dapat merasai dan menjana pengalaman demi satu tujuan.

Walaupun tidak mengikut acuan engineer atau tecnican namun inilah pilihan yg terbaik dalam mendapat keberkatan dengan pekerjaan yg mulia dan di pandang tinggi dalam masyarakat ini dengan suasana "Islamic learning" dengan mendegar bacaan ayat Al-Quran tiap kali sebelum kelas bermula. Inilah langkahku yang pertama untuk memulakan sedikit cabaran baru dalam menjana diri kepada pekara sebenar yg menjadi satu peranan sekarang.

Kadang2 terasa rendah diri dan terhina dengan keadaan alam sekeliling apatah lagi berkeadaan dengan situasi yg cerdik pandai dalam bidang agama spt hafalan Al-Quran dan bahasa arab bagaikan terasa ingin kembali semula ke zaman sekolah dan mentelaah semula ilmu tersebut.

Hakikatnya manusia itu penuh dengan kelebihan dan kekurangan, namun adakah kekurangan itu kita sentiasa memberbaiki setiap hari utk lebih baik dari hari semalam.Bagi penulis pujian dengan kelebihan akan menyebabkan kita alpa tentang kekurangan dan sering keawang-awangan sehinggakan tiada mereka yg mampu menegur sehingga kita membangkitkan satu perasan Ego dan langkah terbaik utk mengelak ego adalah sentiasa menerima akan kutukan dan kritikan lebih dari pujian utk membina lebih cemerlang.


Nasyid Fm

.


I made this widget at MyFlashFetish.com.